در سال های اولیه زندگی کودک، ایجاد رابطه صمیمی عاطفی، یکی از مهمترین وظایف والدین است. از بدو تولد تا حدود 6 سالگی فرصت دارید با محبت و عشقی که به کودک نشان می دهید، حمایت عاطفی را در وجودش نهادینه کنید و رفتاری داشته باشید که او به شما اعتماد کند. اعتماد، سرچشمه صحبت کودک با شماست. از زمانی که کودک حرف زدنش کامل می شود دیگر آغاز بیان سوالات ذهنی اوست و متوجه حرفهای شما هم می شود. شما هم از همان روزهای اول زندگی کودک آموزش مسائل جنسی تان را آغاز کرده اید. رفتارهای ما، خواسته یا ناخواسته، در نحوه برخورد با این موارد معنا پیدا می کند :
تماس بدنی و ناز و نوازش
نیازهای غذایی کودک
کنجکاوی کودک درباره بدنش
دکتربازی
نوع نگرش ما در تعیین نقش های جنسیتی برای دختر یا پسر
پرسش ها و ترس های کودکان در ارتباط با مسائل جنسی و جسمی
یعنی اینکه چگونه با کودکتان برخورد می کنید، چگونه نیازهای عاطفی و جسمی اش را برآورده می کنید؛ چگونه با او بازی می کنید، چگونه تشویقش می کنید، چگونه تنبیهش می کنید، و همه موارد این چنینی در تربیت جنسی کودک تاثیرگذار است .
کودک در حال شناسایی خودش و محیط اطرافش هست. اینکه ما چگونه به نیازهایش پاسخ مثبت می دهیم، این امکان را براش فراهم می کنیم که او هم خودش را تایید کند. اینکه خودش را دوست داشته باشد، بداند بدنش بی نظیر است، احساسات جسمی من فوق العاده هستند و بداند باید این نیازها رو داشته باشد .
خیلی زمانها می شنویم که برخی از کودکان از مدفوع کردن می ترسند یا دوست ندارند مدفوع خودشان را ببینند. واقعا فکر می کنید همینطوری یک کودک به این حس میرسد؟؟؟ این امکان ندارد. مطمئن باشید شما رفتاری کرده اید که کودک به این حس رسیده است. شاید حواستان نبوده اما این شما بودید که باعث شدید کودکتان در مورد یکی از مواردی که مربوط به خودش و بدنش هست، حس خوبی نداشته باشد .
باید طوری با کودک رفتار کنید که خودش را دوست داشته باشد و به شما هم اعتماد پیدا کند.
کودک تغییرات فیزیکی را به مرور زمان یاد می گیرد. ابندا به صورت تغییراتی در حس لامسه اش ظاهر میشود، بعد در حرکات و میمیک صورتش، ایما و اشاره بعد درآوردن سر و صدا از خودش و بعدها هم از راه تحولات زبانی. این تحولات مثل خاک حاصلخیزی هستند که اعتماد به نفس کودک در اینها رشد می کند و کودک برای ایجاد و پرورش شخصیتش به اعتماد به نفس نیاز دارد. و این اعتماد به نفس مبنا و نیاز یادگیری مسائل جنسی است. اینکه حد و مرز وجودی اش را بشناسد و بفهمد زمانی که حد و مرزهایش مورد تعارض قرار گرفت باید از خودش دفاع کند .
زمانی که کودک شما اسباب بازیش را دوستانش از او می گیرند و او حرفی نمی زند، چطور انتظار دارید که زمانی که کسی او را مورد آزار و اذیت جنسی قرار داد به شما بگوید؟؟؟
اعتماد به نفس باعث می شود کودک جسارت سوال پرسید را پیدا کند و بتواند از شما در مورد مسائلی که در ذهنش در حال رشد و پرورش است سوال کند و جواب بخواهد. حتما پاسخ بدهید و سعی کنید پاسخ هایتان در اندازه درک و فهم کودک باشد .
یک کودک سه ساله به اندام جنسیش دست میزند و می پرسد مامان جونم این چیه؟ کدوم جواب رو بهتر میبینید؟
1- دست نزن عزیزم. آدم به اونجاش که دست نمیزنه. دستت کثیفه کثیفش می کنی. اونجا خیلی حساسه. (مطمئن باشید بیشتر با این پاسخ تحریک میشود که مدام دست بزند)
2- خوشگلم بالاخره پیداش کردی! دماغت کو مامان؟ آفرین. چشمت کو؟ آفرین. اینم مثل دماغ و چشم و دهن یه تیکه ای از بدنمونه. ببین چقدر ما تیکه های زیادی داریم. دستات رو ببر بالا. هورااااااا. ولی عزیزم یه جاهایی از بدنمون فقط و فقط مال خود ماست. نه کسی باید ببینه نه کسی باید بهش دست بزنه/ چرا مامان؟ / مثل اون خرس مهربون که خیلی دوسش داری هروقت سارا میخواد دست بزنه ناراحت نمیشی مگه؟ / چرا اصلا دوست ندارم سارا رو هی میاد اینو ازم میگیره/ خب عزیز دلم ایندفعه اومد باهاش دعوا نکن ولی بگو خرسمو بهت نمیدم. این خوشگله هم مثل خرس مهربونته. مال خود خودته. نباید بزاری کسی بهش دست بزنه …
پس اولین نکته مهم اینه که کودکتون رو با اعتماد به نفس بالا پرورش بدهید، مستقل بارش بیاورید و به او نه گفتن را یاد بدهید. در آن زمان است که می توانید امیدوار باشید که در مورد مسائل حنسی هم میتواند از عهده خودش بر بیاد.
مونا منتها
کارشناس ارشد زبانشناسی
مربی کودک